Αναπαλαίωση Επίπλων
Όλοι έχουμε έπιπλα, απαράμιλλης ομορφιάς και αισθητικής, που έχουν φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Λίγες συμβουλές για την αναπαλαίωση επίπλων.
Ο ΧΡΩΜΑΤΟΚΟΣΜΟΣ είναι εδώ να σε συμβουλέψει!
Υλικά που θα χρειαστείς:
  1. Γυαλόχαρτο «πατόχαρτο» Νο 120, για να αφαιρέσουμε από την επιφάνεια, υπολείμματα παλαιάς μπογιάς ή λούστρου.
  2. Γυαλόχαρτο «πατόχαρτο» Νο 180, για να δώσουμε μια πιο λεία και απαλή μορφή στο ξύλο και να είναι έτοιμο, για την βαφή.
  3. Βαμβακερό πανί (καθαρό).
  4. Πινέλο.
  5. Μικρό ποιοτικό πινέλο, για τι λεπτομέρειες.
  6. Βερνικόχρωμα
Διαδικασία αναπαλαίωσης επίπλων
Πρώτα τρίβουμε με γυαλόχαρτο «πατόχαρτο» Νο 120 για να αφαιρέσουμε από την επιφάνεια, υπολείμματα παλαιάς μπογιάς ή λούστρου.
Κατόπιν τρίβουμε με γυαλόχαρτο «πατόχαρτο» Νο 180, για να δώσουμε μια πιο λεία και απαλή μορφή στο ξύλο και να είναι έτοιμο, για την βαφή.

Σκουπίσουμε το ξύλο και αφαιρέσουμε την σκόνη από το τρίψιμο, με το βαμβακερό πανί.
Κατόπιν Βάφουμε με:

Duroxyl
Έγχρωμο βερνίκι εμποτισμού ξύλου διαλύτου
Υδαταπωθητικό έγχρωμο βερνίκι εμποτισμού για ξύλινες επιφάνειες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Εφαρμόζεται σε πόρτες, παράθυρα, έπιπλα, φράκτες, πέργκολες, υπόστεγα, δοκάρια κεραμοσκεπών, κάγκελα μπαλκονιών και ταρατσών κλπ. Με φίλτρα UV αντιστέκεται στην έντονη ηλιοφάνεια, αλλά και την υγρασία, τον παγετό και την αλμύρα. Διακοσμεί με 11 επιλεγμένες αποχρώσεις, καλύπτοντας κάθε αισθητική απαίτηση, καθώς μετατρέπει ανοιχτόχρωμα ξύλα με αποχρώσεις της επιλογής μας, χωρίς να αλλάζει τα φυσικά «νερά» του ξύλου. Ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου, δεν ξεφλουδίζει, δεν φουσκώνει και δεν ‘σκάει’.
ή
Durolux Aqua
Ακρυλική ριπολίνη νερού για ξύλα και μέταλλα
Υδατοδιαλυτή ακρυλική ριπολίνη εξαιρετικής λευκότητας που δεν κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να εφαρμοστεί σε νέες ή επιφάνειες ήδη βαμμένες με παλαιά βερνικοχρώματα διαλύτη. Δουλεύεται εύκολα, απλώνει ομοιόμορφα χωρίς βενιές και έχει μεγάλη καλυπτικότητα. Δημιουργεί μία ελαστική επιφάνεια με υψηλή αντοχή στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το συχνό πλύσιμο και την κιμωλίαση. Άοσμη, φιλική προς το χρήστη και το περιβάλλον, ιδανική για παιδικά δωμάτια, σχολεία και νοσοκομεία. Eίναι κατάλληλη για τη βαφή κάθε μεταλλικής (*) και ξύλινης επιφάνειας. Με το σύστημα DUROCOLOR (χρωστικές σε σύριγγες των 20ml) δημιουργούνται 120 PAL αποχρώσεις. Οι βάσεις της χρωματίζονται σε άπειρες αποχρώσεις με το σύστημα COLOR COLLECTION.
Τελικό στάδιο:
Για διαχρονική προστασία σε εξωτερικούς χώρους, συνιστάται η εφαρμογή του βερνικιού:
Durolac
Διακοσμητικό και προστατευτικό βερνίκι ξύλου διαλύτου
Διάφανο βερνίκι αλκυδικής ρητίνης, πολυουρεθανικά τροποποιημένης βάσης, για ξύλινες επιφάνειες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Εφαρμόζεται σε μαλακά και σκληρά ξύλα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία και τον παγετό. Διατίθεται σε γυαλιστερό και σατινέ φινίρισμα.
ή
Mariner
Γυαλιστερό βερνίκι θαλάσσης διαλυτού
Διάφανο βερνίκι, ειδικά σχεδιασμένο για την προστασία ξύλινων επιφανειών που εκτίθενται άμεσα στο νερό και την αλμύρα της θάλασσας. Δημιουργεί ταυτόχρονα μία γυαλιστερή, διαυγή, ελαστική και εξαιρετικά ανθεκτική υδαταπωθητική επιφάνεια. Είναι ιδανικό για ξύλινα μέρη σκαφών αναψυχής αλλά και για πόρτες, παράθυρα, πέργκολες, κουπαστές και κάθε ξύλινη επιφάνεια που είναι εκτεθειμένη σε ήλιο, χιόνι και γενικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε βερνίκια με βάση το νερό, όπως:
Durolac Aqua
Διακοσμητικό και προστατευτικό βερνίκι ξύλου βάσεως νερού
Διάφανο, άοσμο βερνίκι ακρυλικής βάσης, για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία, ενώ τα νέας γενιάς UV φίλτρα που περιέχει προστατεύουν αποτελεσματικά το ξύλο από την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι ελαστικό, δεν σπάει, δεν ξεφλουδίζει, έχει μεγάλη αντοχή στη χάραξη και επιτρέπει στο ξύλο να ‘αναπνέει’. Τονίζει και προστατεύει τη φυσική ομορφιά όλων των τύων ξύλου, αναδεικνύοντας τα ‘νερά’ τους.
ή
Mariner Aqua
Γυαλιστερό υδατοδιαλυτό βερνίκι ξύλου βάσεως νερού
Διάφανο βερνίκι ξύλου, άοσμο, υδατοδιαλυτό με μεγάλη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία χάρη στα ισχυρά φίλτρα UV που περιέχει. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στην αλμύρα της θάλασσας και τον παγετό. Είναι υδαταπωθητικό και ελαστικό, δεν σπάει, δεν ξεφλουδίζει και επιτρέπει στο ξύλο να ‘αναπνέει’. Κατάλληλο για εξωτερική και εσωτερική χρήση, εφαρμόζεται σε κάθε είδους ξυλοκατασκευές, όπου απαιτείται μόνιμη προστασία από την υγρασία.
Εμείς έχουμε φτιάξει ένα δείγμα με ξύλα, σε διάφορες αποχρώσεις, όπου μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα ζωντανά
Tips:      Το Βερνικόχρωμα, θέλει μία με δύο ημέρες για να στεγνώσει πλήρως
Τρίβουμε με προσοχή, ώστε να μην αλλοιώσουμε την μορφή του επίπλου, επίσης οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές.